CFR / NOTICIES

La crònica del CF Reus - Córdoba CF, per Francesc Parcerisas, a la secció 'bReus'

Deia Johan Cruyff que per fer un bon equip s’ha de tenir una bona plantilla. Normalment les plantilles es fan a còpia de fitxatges costosíssims, al més sovint sense un criteri racional. La gran virtut del Reus és haver fet un equip base amb una plantilla extraordinàriament fiable. I amb el pressupost més baix de la categoria. El mèrit és enorme, com també ho és que no se li hagi donat més enllà de la mateixa ciutat el relleu que mereix.  

La premsa és un bon baròmetre per mesurar què poden ser les coses que un viu. Un pot creure que acaba d’assistir a un esdeveniment sensacional i quan llegeix el diari per saber què és exactament allò que ha contemplat, resulta que per als qui decideixen què és important i què  no, allò tan sensacional no mereix cap mena de comentari. A finals del anys setanta, una amiga meva va obtenir una beca concedida pel vescomte de Güell, per estudiar un temps a Itàlia, i el vescomte la va citar al Círculo Ecuestre  per conèixer-la i lliurar-li el guardó. Llavors Barcelona bullia de manifestacions d’estudiants i aquell dia la Diagonal era un caos desfermat, la qual cosa va provocar que arribés a la cita amb un notable retard. El vescomte l’excusà i a la seva manera la va tranquil·litzar: “No pateixi. De tots aquests aldarulls el Journal de Genève no en diu res”. Si el Journal de Genève no en deia res, era evident que no tenien gaire importància.

Després del partit de diumenge, amb resultat immerescut i desagradable, he volgut veure com ho analitzava el diari més rellevant de Barcelona, i, reconeguem-ho, de Catalunya.  Amb resultats, lleu descripció dels partits corresponents, i alineacions es destacaven dos clubs, un dels quals perdia irremissiblement la categoria, i l’altre la salvava pels pèls. I dins de l’escrit un paràgraf breu i nu, al final de tot, dedicat al Reus –l’equip català més ben classificat-, sense la més lleu menció a cap jugador de l’equip, amanit amb la nota anecdòtica que el segon gol del Còrdova va ser amb la cuixa, com si no se n’haguessin marcat mai. Es culminava així, per cert, una manera d’informar sobre les coses del Reus que s’ha mantingut en aquest diari des del principi de la Lliga 123.

En aquest cas, però, no es pot aplicar la doctrina del vescomte de Güell, perquè el Reus sí que té un perfil net en el terreny de joc, que unit a la dimensió ciutadana del club fa que els seus resultats a la Lliga no puguin ser despatxats com si res. I tanmateix... És possible que les coses passin perquè sí. Però també és possible que en certes qüestions les casualitats no existeixin, i els oblits innocents tampoc.

 

Francesc Parcerisas. Escriptor